Monday, July 24, 2017

DANA PATUH SYARIAH TERBAIK (PUBLIC MUTUAL)



Assalamua'laikum semua, lama saya tak berkongsikan informasi berkaitan unit amanah ni, so hari ni lain sikit perkongsian saya sebab nak fokuskan terus kepada Dana Patuh Syariah yang ditawarkan dibawah Public Mutual.

Dari Graf Prestasi Dana bagi tempoh 5 tahun diatas kita boleh lihat keuntungan yang boleh dijana dalam tempoh 5 tahun yang agak memberangsangkan iaitu jumlah keuntungan sebanyak 68.94%. Jika di convertkan kepada keuntungan tahunan atau anualised return, dana ini akan memberi keuntungan sekitar 10% setahun. 

Dana ini lebih menumpukan pada pelaburan pada saham-saham syarikat luar negara seperti Tnacent Holding

Ramai yang membandingkan dengan dana-dana unit amanah dari syarikat pengurus dana lain yang mampu memberi  keuntungan yang lebih tinggi, namun begitu harus diingatkan bahawa apa yang dipaparkan adalah prestasi lepas. Prestasi lepas tidak mengambarkan prestasi akan datang. Jangan terlalu tamak dengan melihat pada dana-dana yang mampu memberi pulangan pelaburan sehingga 15% hingga 20% hasil dari janji-janji manis agen anda kerana pada hakikatnya secara purata pelaburan unit amanah ini boleh memberi pulangan sekitar 10% setahun.


Wednesday, May 31, 2017

Apa itu Unit Amanah? Macam mana nak Mula? Bagaimana Menjana Keuntungan darinya?

Assalamua'laikum dan apa khabar sahabat para pelabur semua.

Apa itu Unit Amanah?

Unit Amanah adalah satu dana yang diurus oleh seorang Pengurus Dana dengan cara memilih saham-saham tertentu yang disenaraikan dalam Bursa Saham Kuala Lumpur (BSKL) atau listed di stock market di luar negara seperti China dan Hong Kong. Saham-saham tersebut dibeli oleh FUnd Manager dalam peratusan tertentu utk setiap counter saham.

Sebagai contoh, untuk memudahkan pemahaman, saya ubahsuai sedikit peruntukan peratusan utk satu dana yang dirahsiakan:

Dana XXX mengandungi saham-saham seperti Tenaga: 19%, Top Glove: 9%, TM: 11%, Celcom 3%, Sime: 6%, dan Lain-lain: 52%

Ini bermakna, turun naik Dana XXX bergantung kepada turun naiknya saham-saham di atas. Memandangkan saham-saham di atas melibatkan industri yang berbeza-beza, kadar turun dan naik Dana XXX adalah rendah dan stabil dan tidak berubah terlalu mendadak.

Unit Amanah ada yang dikategorikan sebagai risiko rendah, sederhana, tinggi dan ada juga yang risikonya sangat tinggi. dalam konsep pelaburan, lagi tinggi risiko sesuatu pelaburan tersebut, lagi tinggilah pulangan atas sesuatu pelaburan itu. Dana yang berisiko tinggi selalunya melibatkan dana yang dilaburkan ke dalam kaunter-kaunter saham yang bernilai murah kerana saham-saham murah ini kebiasaannya adalah saham-saham syarikat kecil yang berharga murah, di mana harganya yang murah menarik minat pelabur-pelabur kecil untuk membeli saham syarikat tersebut.

Contohnya kita sendiri yang lebih gemar membeli barangan yang berharga murah berbanding barangan yang berharga mahal. Begitu juga saham. Kalau saham harga murah, lebih ramai pelabur berminat untuk membeli. Apabila ramai orang membeli saham-saham murah, maka kenaikkannya lebih cepat dalam bentuk percentage. Contohnya, jika saham-saham mahal seperti Tenaga yang harganya dalam lingkungan RM8, walaupun kenaikannya tinggi RM0.35, tetapi dari segi percentage, ia hanya lah 4.38% sahaja.

Tetapi, jika kita ambil contoh saham Hubline, yang berharga RM0.33, jika harganya naik RM0.10 sahaja, sudah berapa percent? 30.3%. Memang jauh bezanya jika ingin dibandingkan dengan saham yang bernilai tinggi.

Tetapi perlu diingat, selari dengan kenaikannya yang cepat, penurunan harganya juga cepat, jika berlaku tekanan jualan oleh pelabur. Jadi atas sebab itulah, saham-saham murah ni, agak agressive, di mana ia mampu menjanjikan pulangan yang tinggi di samping risiko yang tinggi juga harus ditanggung oleh seseorang pelabur tersebut.

Bagaimanakah cara memulakan pelaburan dalam Unit Trust?

Bergantung kepada Unit Trust mana yang kita ambik, jumlah minimum pelaburan mungkin berbeza. Mungkin ada yang mensyaratkan minimum permulaan pelaburan sebanyak 1,000 unit.

Apakah maksud 1,000 unit? Maksudnya, anda kena beli minimum 1,000 unit saham dana A. Katakanlah dana A berharga RM0.30, maka, anda kena peruntukkan 1,000 x RM0.30 = RM300 utk memulakan pelaburan.

Anda boleh guna CASH MONEY dengan berjumpa mana-mana konsultan unit amanah yang dilantik oleh syarikat pengurus dana seperti saya atau anda boleh membuat pelaburan melalui SKIM KWSP iaitu dengan pengeluaran 30% dari simpanan asas Akaun 1 wang caruman KWSP anda bagi tujuan pelaburan. Namun begitu, kelayakannya adalah berdasarkan baki simpanan asas yang telah ditetapkan oleh pihak KWSP seperti jadual pada gambarajah sebelah. Anda juga boleh rujuk disini untuk maklumat lanjut. Anda juga boleh rujuk disini untuk lain-lain pertanyaan atau soalan lazim bagi Skim Pelaburan KWSP ini. Proses nya akan diterangkan oleh konsultan unit trust anda berkaitan dokumen-dokumen yang perlu diisi dan dilampirkan.



Bagaimana Menjana Keuntungan dari Pelaburan Unit Trust ni ?

Baiklah, mari saya terangkan

PERTAMA  - CAPITAL APPRECIATION (KENAIKAN HARGA DANA)
Keuntungan dijana dari segi harga sesuatu dana pelaburan kita itu. Contohnya, harga masa kita beli dana pelaburan tersebut adalah pada harga RM0.30. Setiap hari, Bursa Saham Kuala Lumpur akan dibuka, dan berlaku belian saham-saham yang tersenarai dalam dana. Jikalau saham-saham BSKL naik, dan diambil kira percentage semua, maka kenaikan harga dana pun berlaku.

Mungkin, harini harga RM0.30, esok dia naik jadi RM0.3024. Lusa naik RM0.3072, tulat turun pulak RM0.3035, lepas tu naik balik RM0.3078. Jadi, dari kenaikan harga itulah nilai duit anda naik. Andaikata ia naik RM0.3078. Berapakah nilai duit anda?

RM0.3078 x 1,000 = RM307.80, untung tak? itu baru dalam tempoh seminggu (itu contoh aja, tetapi contoh yang saya beri itu adalah contoh kenaikan yang logik)...

KAEDAH KEDUA - DISTRIBUTION
Setiap dana akan diberi dividen setiap tahun dengan cara DISTRIBUTION. Misalnya, dia akan umumkan, setiap 1 unit, akan dianugerahkan distribution RM0.02. So, kiralah sendiri: RM0.02 x 1,000 unit = RM20, ok jugakkan? RM307.80 + RM20 = RM328.40 ...maknanya anda sudah mendapat RM28.40 keuntungan dari jumlah pelaburan permulaan sebanyak RM300, dari situ anda dah dapat untung dalam lingkungan 9%.

KAEDAH KETIGA - UNIT SPLIT
setiap dana "mungkin" diberi UNIT SPLIT, contohnya, dia akan cakap, 4:1, bermaksud, setiap 4 unit yg kita ada dia akan anugerahkan 1 unit PERCUMA. Ini bermakna, kalau kita ada 1,000 unit, dia akan kasi 250 unit PERCUMA, jadi jumlah yang kita ada adalah 1,250 unit.

Jadi, jika kita jumlahkan kesemuanya dah berapa tu?? Untung tak? Mungkin untung, tapi, itu kalau market ok, kalau market menjunam macam tahun lepas, ada kemungkinan harga satu unit pon menjunam drpd RM0.30 kepada RM0.24 misalnya. jadi dalam hal itu, value duit kita rugi.

KAEDAH KEEMPAT - RINGGIT COST AVERAGING (RCA)
So yang terbaik adalah jika kita mula melabur masa harga tengah rendah, masa sekarang harga agak rendah, tapi tak serendah ujung tahun lepas. Oleh demikian kita bole masuk sedikit demi sedikit, contohnya, sebulan sekali kita masuk.

contohnya, setiap bulan kita masuk lebih kurang RM200. kalau harga rendah, bermakna dengan RM200, kita dapat beli lebih unit, kalau harga tengah tingi kite masuk juga RM200, bermaksud kita beli sedikit sahaja unit, dalam pelaburan unit amanah, kaedah ini dipanggil RINGGIT COST AVERAGING (RCA).

Saya rasa dengan cara penerangan ini anda lebih faham bagaimana Pelaburan Skim Unit Trust ni boleh menjana pasif income yang lebih dari pelaburan lain.

Jika ingin lebih maklumat lanjut berkaitan dana mana yang terbaik, anda boleh hubungi saya bagi sesi konsultansi disekitar Kuala Lumpur. Hubungi saya di talian 0133088753.

Thursday, May 25, 2017

7 Tips Untuk Pelabur Unit Amanah

Pada hari ini, saya ingin kongsikan beberapa tips atau strategi yang boleh digunakan oleh para pelabur yang baru ingin berjinak-jinak menceburkan diri didalam pelaburan Skim Unit Amanah ini. Seperti mana yang telah saya maklumkan didalam perkongsian sebelum ini, Skim Unit Amanah ini bukanlah Skim Pelaburan Cepat Kaya yang hanya menjanjikan janji-janji palsu dengan menyerahkan sepenuh kepercayaan kepada agen pelaburan yang tidak sah dan tidak tahu . Memang benar para pelabur akan mendapat keuntungan dengan cepat buat permulaannya, akan tetapi, risikonya dalam jangka masa pendek akan memakan diri kita sendiri. Akibatnya sendirilah tanggung.

Baiklah, disini saya kongsikan 7 tips yang boleh menjadikan matlamat kewangan anda dalam pelaburan Skim Unit Amanah ini tercapai.

1. Melabur dalam Tempoh masa yang Panjang,

Ramai orang yang tidak tahu bahawa sesuatu pelaburan itu ada matlamanya tersendiri dan memerlukan jangka masa yang panjang untuk mencapai matlamat kewangan yang diingini. Ini kerana setiap pelaburan ada risikonya dan ia lebih bersandarkan kepada keadaan ekonomi dan harga pasaran semasa. Oleh itu, sesuatu pelaburan yang baik memerlukan tempoh masa yang panjang untuk kita menjana pendapatan pasif hasil dari pelaburan kita tersebut. Bagi pelaburan didalam Skim Unit Amanah, tempoh masa yang dicadangkan adalah dalam tempoh jangka masa sederhana iaitu tempoh lima tahun keatas.  Walaubagaimanapun, ada juga beberapa dana yang mampu memberi pulangan yang lumayan dalam tempoh jangka masa yang pendek. Tiada siapa mampu meramal hasil pulangan sesuatu dana pelaburan dengan tepat.

2. Ringgit Cost Averaging (RCA)

Lanjutan dari pelaburan jangka masa panjang diatas, jika digabungkan dengan teknik Ringgit Cost Averaging (RCA) ini, risiko turun naik harga sesuatu pelaburan tersebut akan dapat dikurangkan dengan pemurataan harga satu unit amanah iaitu dengan pembelian unit amanah pada harga satu unit amanah yang lebih murah daripada pembelian unit amanah secara lump sum dengan satu harga yang lebih tinggi.

Contohnya adalah seperti berikut :


Situasi 1


Ali melabur secara Lump Sum pada bulan 5 dengan nilai pelaburan RM 10000 didalam dana pelaburan XXX dengan pembelian satu unit amanah saham pada harga RM0.45. Maka, jumlah unit yang dipegang pada awal pelaburannya pada bulan 5 tersebut adalah sebanyak 22,222 unit.

Situasi 2

Abu pula melabur dengan jumlah yang sama iaitu RM10,000 didalam Dana pelaburan XXX, tetapi Abu menggunakan kaedah Ringgit Cost Averaging (RCA) dengan membahagikan jumlah pelaburannya tersebut kepada 5 bulan bermula pada bulan 1. Hasil dari penggunaan teknik RCA ini, Abu memegang unit pelaburan yang lebih daripada Ali iaitu sebanyak 35,973 dengan jumlah pelaburan yang sama pada bulan 5. Cara pengiraan pelaburan yang Abu guna adalah seperti berikut :

Tempoh            Harga Seunit           Jumla Pelaburan    Jumlah Unit
Bulan 1  -         RM 0.23                  RM 2,000.00         8,696 unit
Bulan 2  -         RM 0.30                  RM 2,000.00         6,667 unit
Bulan 3  -         RM 0.29                  RM 2,000.00         6,896 unit
Bulan 4  -         RM 0.25                  RM 2,000.00         8,000 unit
Bulan 5  -         RM 0.35                  RM 2,000.00         5,714 unit
-----------         --------------                    ----------------       -------------
Jumlah                                          RM 10,000.00       35,973 unit

Jumlah Kos Seunit                         = RM 10,000/ 35,973 = RM 0.28 (RCA)
Harga Seunit pada bulan 5             = RM0.35
Nilai Pelaburan Abu pada bulan 5 = 35,973 unit x RM 0.35 = RM12,590.00

Oleh itu, dalam bulan yang sama, Abu memperolehi keuntungan sebanyak RM 2,590.00 dalam tempoh pelaburan selama 5 bulan tersebut. Ali yang membuat pelaburan secara lump sum pula memerlukan tempoh pelaburan yang lebih lama untuk memperolehi keuntungan yang sama jika peningkatan pergerakan harga pasaran bagi satu unit dana tersebut lambat.

3. Pemilihan Fund (Dana)

Pemilihan dana yang terbaik juga merupakan salah satu faktor utama bagi menjamin pulangan pelaburan yang lebih lumayan dalam tempoh jangka masa yang panjang. Terdapat beberapa kriteria utama dalam pemilihan dana yang terbaik, antaranya adalah seperti berikut:

anda boleh melihat kepada rating yang diberikan oleh dua organisasi penganalisis dana pelaburan unit amanah terhadapa sesuatu pelaburan iaitu Morning Star dan Lipper Leaders. Masing-masing ada kelebihannya. Morning Star menggunakan bilangan Star dan Total Expenses Ratio sebagai petunjuk dana yang terbaik dengan bilangan Star yang paling banyak dan Total Expenses Ratio yang paling rendah dan kos pengurusan dana pelaburan.

4. Unit Split (Pecahan Unit)

Setiap dana "mungkin" diberi UNIT SPLIT..contohnya, dia akan cakap, 4:1, bermaksud, setiap 4 unit yg kita ada dia akan anugerahkan 1 unit PERCUMA. SO bermakna, kalau kita ada 1,000 unit, dia akan kasi 250 unit PERCUMA...jadi jumlah yang kita ada adalah 1,250 unit

5. Switching

Switching ni lebih kepada menyelamatkan duit pelaburan kita apabila market down. Contohnya, apabila market atau keadaan ekonomi semasa mengalami krisis, ramai para pelabur akan mengeluarkan wang pelaburan mereka. Maka, dana yang berisiko tinggi yang berada dalam kategori Equity yang mana dana tersebut juga terlibat dengan pasaran saham di BSKL secara tidak langsung juga akan turut terkesan. Oleh itu, bagi langkah selamat dan bagi memastikan pulangan pelaburan kita juga tidak terkesan, para agen yang prihatin akan menasihatkan atau para pelabur sendiri disarankan untuk menyelamatkan wang pelaburan mereka dengan memindahkan wang tersebut dengan kaedah fund switching dari dana yang berisiko tinggi seperti Equiti kepada dana yang berisiko paling rendah seperti money market. So, dengan cara itu, duit anda akan lebih selamat disamping menjana keuntungan dengan risiko yang rendah.

6. Kombinasi Cash dan DDI

Kaedah ini adalah yang paling efisyen dan boleh menjana lebih tinggi pulangan pelaburan untuk mencapai matlamat kewangan yang dinginkan dalam tempoh jangka masa panjang. Contohnya, Ali mempunyai wang tunai sebanyak RM 10,000, Ali melaburkan separuh dari nilai tersebut iaitu sebanyak RM5,000 pada permulaan pelaburan, bulan-bulan berikutnya pula Ali menambah wang pelaburan tersebut sebanyak RM500 melalui Direct Debit Instruction dari akaun bank iaitu dengan mengisi borang arahan untuk potongan akaun secara berkala setiap bulan dari akaun bank anda, dengan cara ini, anda akan mengamalkan konsep Ringgit Cost Averaging (RCA) bagi mengurangkan kos belian unit dana dalam tempoh masa pelaburan yang panjang. Atau nak lagi jimat dan selamat, tambahlah sendiri wang pelaburan anda pada harga pasaran murah sahaja.

7. Elakkan New Fund

Bagi yang baru menceburkan diri dalam bidang pelaburan ini, saya nasihatkan anda untuk berhati-hati didalam pemilihan dana pelaburan didalam Skim Unit Amanah ini. Tidak semua dana perform dengan baik. Walaupun kita tidak tahu pencapaian pulangan pelaburan yang boleh diberikan kepada kita bagi sesuatu dana tersebut, anda boleh gunakan prestasi dana yang telah lama dalam pasaran dengan melihat trend prestasi pencapaian dana tersebut sepanjang ia dilancarkan. Kita juga boleh lihat konsistensi pulangan pelaburan yang disumbangkan oleh dana tersebut setiap tahun sebagai indikator pemilihan dana pelaburan tersebut. Jika dana tersebut baru sahaja dilancarkan, risiko untuk dana tersebut mengalami kerugian agak tinggi kerana dana tersebut memerlukan kos pengurusan yang tinggi untuk cover duit pelabur yang mula-mula membuat pelaburan dalam dana tersebut.

Tuesday, May 23, 2017

Cara Membuat Pelaburan Unit Amanah

Terdapat dua cara untuk membuat pelaburan unit amanah pertama anda. Cara pertama adalah melalui pelaburan secara tunai dan kedua adalah melalui pengeluaran simpanan ahli KWSP.

Pelaburan Unit amanah Melalui pelaburan secara tunai

Bagi pelaburan tunai, jumlah minimum yang diperlukan untuk membuka akaun pelaburan adalah sebanyak RM1000 bagi setiap jenis dana pelaburan. Pembayaran pula adalah melalui bank yang biasanya menyediakan kaunter khas untuk operasi Unit Amanahnya. Jumlah pelaburan bagi setiap dana pula adalah tidak terhad. Setelah mempunyai akaun, anda boleh meneruskannya dengan membuat simpanan melalui potongan akaun bank secara bulanan. Minimum bagi potongan untuk simpanan pelaburan secara bulanan pula adalah sebanya RM100 sahaja.

Pelaburan Unit Amanah melalui pengeluaran simpanan ahli KWSP:

Bagaiman pula cara bagi Skim Pelaburan melalui pengeluaran Simpanan Ahli KWSP

Pengeluaran ini membolehkan ahli mengeluarkan sebahagian simpanan Akaun 1 KWSP untuk membuat pelaburan bagi menambah dan meningkatkan pulangan pelaburan anda untuk  untuk menyara kehidupan semasa persaraan. Ahli boleh melaburkan simpanan tidak melebihi 30% daripada jumlah yang melebihi Simpanan Asas dalam Akaun 1 melalui Institusi Pengurusan Dana (IPD) yang diluluskan oleh Kementerian Kewangan. Semua pelaburan yang dibuat hendaklah melalui IPD yang diluluskan oleh Kementerian Kewangan. Untuk mendapatkan senarai IPD yang diluluskan.

Sejarah Kewujudan Skim Pelaburan Ahli KWSP
Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah memperkenalkan Skim Pelaburan Ahli pada bulan November 1996 sebagai respon terhadap saranan supaya ahli diberi pilihan untuk melaburkan simpanan mereka. Laporan akhbar menyatakan sebilangan besar ahli yang bersara telah menghabiskan simpanan mereka untuk kehidupan selepas bersara dalam masa 3 tahun sahaja.Dengan adanya skim pelaburan ahli ini, ahli dapat menambah simpanan persaraan mereka sebagai tambahan kepada dividen yang diberikan oleh KWSP. Ahli yang berkelayakan diberikan pilihan untuk membuat pelaburan dalam dana amanah atau syarikat pengurusan aset yang telah dilantik oleh Panel Pelaburan KWSP

Pengeluaran ini membenarkan ahli KWSP yang mempunyai simpanan melebihi 30% dari jumlah Simpanan Asas di dalam Akaun 1 melaburkan sebahagian daripada jumlah simpanan tersebut melalui Institusi Pengurusan Dana (IPD) yang diluluskan oleh Kementerian Kewangan.

Definasi Simpanan asas.
Simpanan Asas ialah satu jumlah simpanan dalam Akaun 1 yang ditetapkan mengikut umur bagi membolehkan ahli memperoleh simpanan sekurang-kurangnya RM120,000 pada umur 55 tahun.

Syarat-syarat yang perlu dipatuhi:
i . Mulai 1 Februari 2008, ahli boleh melaburkan simpanan di bawah skim pegeluaran pelaburan ahli tidak melebihi 30% daripada jumlah simpanan yang melebihi Simpanan Asas dalam Akaun 1.
ii . Pengeluaran untuk pelaburan ini boleh dibuat setiap 3 bulan sekali dan jumlah minimum pelaburan ialah RM1,000.00.

Syarat-syarat am prosedur di bawah Pengeluaran Pelaburan Ahli yang lain masih kekal dan tidak berubah.

Contoh Pengiraan

ASAS (RM) PENGIRAAN: (SIMPANAN AKAUN 1 – SIMPANAN ASAS) X 30%

KELAYAKAN

AHLI A: 22 thn RM6,000 – RM8,000 x 30%
AHLI TIDAK LAYAK MEMOHON. SIMPANAN DI AKAUN 1 KURANG DARIPADA SIMPANAN ASAS

AHLI B: 22 thn (RM10,000 – RM8,000) x 30% = RM600
AHLI TIDAK LAYAK MEMOHON. AMAUN KELAYAKAN MINIMUM KURANG RM1,000

AHLI C: 25 thn (RM30,000 – RM14,000) x 30% = RM4,800
AHLI LAYAK MEMOHON. AMAUN KELAYAKAN MINIMUM RM1,000 DAN MAKSIMUM RM4,800

AHLI D: 40 thn (RM60,000 – RM78,000) x 30%
AHLI TIDAK LAYAK MEMOHON. SIMPANAN DI AKAUN 1 KURANG DARIPADA SIMPANAN ASAS

AHLI E: 45 thn (RM150,000 – RM116,000) x 30% = RM10,200;
AHLI LAYAK MEMOHON. AMAUN KELAYAKAN MINUMUM RM1,000 DAN MAKSIMUM RM10,200

Maklumat tambahan untuk Pelaburan melalui KWSP.
i) Borang Permohonan KWSP 9N (AHL) . Sila klik pautan berikut untuk muat turun borang. Borang ini juga boleh diperolehi daripada IPD yang diluluskan atau agen sah yang dilantik IPD.
ii) Kad Pengenalan Awam/ Kad Pengenalan Malaysia (Mykad)/Kad Pengenalan Tentera/Kad Pengenalan Permastautin Tetap (MyPR);
ATAU
Kad Pengenalan Polis DAN Surat Pengesahan Majikan menyatakan no.Polis dan no. Kad Pengenalan Awam merujuk kepada orang yang sama;
ATAU
Pasport. Jika ahli bukan warganegara Malaysia yang menjadi ahli KWSP sebelum Ogos 1998.

(ANDA DINASIHATKAN MENYEMAK BAKI SIMPANAN AKAUN 1 DAN KELAYAKAN PELABURAN TERLEBIH DAHULU).

Kaedah Bayaran 
KWSP akan memindahkan amaun pelaburan yang dipohon daripada simpanan anda secara terus kepada IPD berkenaan dalam tempoh 21 hari daripada tarikh permohonan diterima.

Cara Permohonan Dihantar

• Permohonan perlu dihantar melalui mana-mana IPD yang dipilih dengan mengemukakan dokumen yang ditetapkan.
• Pihak IPD akan mengemukakan permohonan anda kepada KWSP untuk diproses.
• Anda dinasihatkan untuk melengkapkan satu borang permohonan sahaja bagi setiap pengeluaran yang dibuat. Pemindahan amaun pelaburan ini adalah tanggungjawab anda dan pembatalan pengeluaran selepas kelulusan diberikan adalah tidak dibenarkan.


Untuk pelaburan Unit Amanah melalui wang simpanan ahli KWSP,
sila hubungi saya: 013-3088753



Monday, May 22, 2017

Macam Mana Boleh Untung Dari Saham Unit Amanah?

Pasti persoalan ini sering bermain diminda anda bagi yang masih newbie dalam bidang perlaburan unit amanah ini? Konsepnya sebenarnya sama sahaja dengan perlaburan-perlaburan lain seperti perlaburan saham, emas, hartanah, dan seumpamanya. Setiap perlaburan ada risikonya. lagi tinggi risiko sesebuah perlaburan, maka lagi tinggilah pulangan perlaburannya.

Perkongsian pada kali ini saya akan menerangkan bagaimana perlaburan unit amanah ini boleh menjana keuntungan atau kita boleh katakan sebagai pendapatan pasif bagi seseorang pelabur yang berkerjaya.

Ini antara persoalan yang biasa dilazimi oleh seorang bakal pelabur; "Tuan, berape keuntungan yang boleh saya dapat hasil dari pelaburan ni?", "Tuan, bile boleh saya dapat untung dari pelaburan saya?", "Bagaimana pelaburan unit amanah saya ini akan menjana keuntungan?". Haaa...kalau ditanya mana-mana perunding  unit amanah yang paling top pun sememangnya tiada jawapan yang tepat yang boleh mereka beri bagi persoalan yang pertama dan kedua, kalau dia dapat jawap pun sememangnya jawapan tersebut adalah anggaran yang terbaik atau purata pulangan sahaja dari prestasi yang lepas bagi dana pelaburan tersebut kerana jawapan bagi persoalan pertama dan kedua tersebut hanyalah bergantung kepada prestasi dana, keadaan ekonomi semasa, dan pasaran semasa. Kami hanya boleh menasihati dan memberi khidmat rundingan kepada anda bagaimana pelaburan unit amanah ini boleh menjana keuntungan pasif bagi simpanan kewangan anda pada masa hadapan dalam jangka masa panjang.

Bagi menjawab persoalan ketiga tadi, ada tiga (3) cara bagi menjana keuntungan melalui pelaburan unit amanah ini. Antara cara tersebut adalah seperti berikut :


1) Agihan Pendapatan (Income Distribution / Dividen)

Agihan pendapatan ni adalah seperti dividen yang diumumkan seperti ASB, akan tetapi, Unit Amanah ini lebih sesuai dipanggil Income Distribution atau Agihan Pendapatan. Bagi sesetengah dana pelaburan unit amanah ini, ada Agihan Pendapatan yang ditetapkan 2 kali setahun, ada 1 kali setahun, dan ada juga dana pelaburan yang tidak ditetapkan Agihan Pendapatan tetapi dana pelaburan tersebut lebih memfokuskan kepada pulangan pelaburan dalam jangka masa panjang iaitu antara tiga tahun keatas. Kalau ada perunding unit amanah cakap confirm setiap tahun boleh dapat Agihan Pendapatan bagi dana tersebut, minta dia tunjukkan kenyataan yang telah dimaklumkan didalam prospektus pelaburan yang menyatakana dana tersebut ada memberi Agihan Pendapatan seperti yang dimaklumkannya. Oleh itu, pelabur akan memperolehi keuntungan melalui Agihan Pendapatan yang diberikan dan ianya bergantung kepada sesuatu dana pelaburan tersebut. Anda juga perlu tahu bahawa, Agihan Pendapatan ini dipengaruhi oleh market performance,

Contoh Cara Pengiraan :

Andaikan Ali membuat pelaburan sebanyak RM100,000 di dalam fund XXX pada 1 Januari 2017. Harga seunit dana masa tu pula RM0.35/unit.

Service charge = RM5.5% x RM100,000 = RM550
Total investment = RM100,000 – RM5,500 = RM94,500
Jadi total unit anda = RM94,500 / RM0.35 seunit = 270,000 unit

Katakanlah Dana Pelaburan XXX mengumumkan Agihan Pendapatan pada 1 Januari 2018 pada harga 5 sen seunit. Oleh itu keuntungan diperolehi:

After net distribution = RM0.05 seunit x 270,000 unit = RM13,500

Maka anda telah memperolehi keuntungan sebanyak RM13,500 dalam masa 1 tahun. Sekiranya RM13,500 ini tidak tebus atau dikeluarkan, secara automatiknya ia akan dilaburkan semula dalam bentuk unit mengikut harga pasaran semasa bagi satu unit dana tersebut. Contohnya harga bagi satu unit dana tersebut pada 1 Januari 2018 meningkat pada RM0.50 seunit, maka cara pengiraannya adalah seperti berikut;

Unit dilaburkan semula = RM13,500/0.50 = 27,000 unit
Jadi total unit baru = 270,000 + 27,000 = 297,000 unit 

Jadi unit anda sudah meningkat menjadi 297,000 unit hasil jumlah unit pertama yang ditambahkan dengan pertambahan unit dari Agihan Pendapatan pada 1 Januari 2018.

Kemudian, sekiranya harga pasaran meningkat lagi pada 1 Januari 2020 pada harga RM0.55/unit dan pelabur membuat keputusan untuk menjual kesemua 297,000 unit dana xxx tersebut: 

Maka, jumlah jual = RM0.55 x 297,000 unit = RM163,350
Oleh itu keuntungan = RM163,350-RM100,000 = RM63,350 

Secara peratusannya, anda akan memperolehi keuntungan sebanyak 63.35% bagi tempoh 3 tahun pelaburan.


2) Keuntungan Atas Modal (Capital Gain) 

Jika diikutkan, dari cara pengiraan diatas juga ada menunjukkan bagaimana seseorang pelabur itu mendapat keuntungan dari modal pelaburan asal beliau dalam tempoh 3 tahun apabila harga satu unit dana pelaburan tersebut meningkat dari harga RM 0.35 seunit pada 1 Januari 2017 kepada RM 0.55 pada tahun 2020.



Secara analoginya boleh ditafsirkan melalui pelaburan hartanah. Apabila seseorang pelabur hartanah berjaya membeli sesebuah hartanah tersebut pada harga rendah dan menjualnya pada harga yang tinggi apabila harga pasaran hartanah tersebut meningkat, maka peningkatan harga tersebut kita panggil sebagai Keuntungan Atas Modal atau Capital Gain. Contohnya, Ali membeli sebuah rumah yang dalam proses pembinaan dengan harga RM500,000, kemudiannya, selepas 3 tahun rumah tersebut siap dibina, Ali menjual rumah tersebut pada harga RM650,000. Maka, Ali akan memperolehi keuntungan sebanyak RM150,000 iaitu keuntungan atas modal pelaburan sebanyak 30% dalam tempoh 3 tahun tersebut. 
Contoh Cara pengiraan: 

Andaikan Ali melabur sebanyak RM100,000 di dalam dana pelaburan XXX pada 1 Februari 2017 , harga pasaran semasa pada ketika itu adalah 0.30 seunit.


Service charge = RM5.5% x RM100,000 = RM5,500
Total investment = RM100,000 – RM5,500 = RM94,500
Jadi total unit anda = RM94,500 / RM0.30 seunit = 315,000 unit

Andaikan harga pasaran bagi satu unit dana tersebut pada 1 Februari 2018 telah meningkat kepada RM0.45 seunit. Oleh itu keuntungan diperolehi:

Keuntungan = RM0.45 x 315,000 unit = RM141,750
                    = RM141,750 – RM100,000 = RM41,750

Secara peratusannya, anda akan memperolehi keuntungan sebanyak 63.35% bagi tempoh 3 tahun pelaburan.


3) Unit Split (Pecahan Unit)
Anda akan mendapat pertambahan unit secara percuma sekiranya fund tersebut declared unit split kepada pelaburnya. Contohnya percuma pertambahan 2 unit bagi setiap satu unit yang sedia ada. Sekiranya unit yang sedia ada adalah 100,000 unit, anda akan mendapat total unit 300,000. Apabila didarab dengan harga semasa satu unit dana tersebut, kebarangkalian untuk medapat keuntungan adalah tinggi terutamanya apabila harga pasaran meningkat tinggi.

Note : Harga satu unit dana didalam pelaburan unit amanah akan berubah setiap hari bekerja. Maka, anda boleh monitor keuntungan anda dengan mengetahui harga beli bagi satu unit dana tesebut, total unit yang anda akan terima, dan harga yang anda nak jual bila tiba masa yang sesuai. Tetapi, ingin saya ingatkan kembali, pelaburan unit amanah ini hanya sesuai bagi pelabur yang mempunyai matlamat jangka masa panjang, ini kerana pergerakan harga bagi sesuatu dana tersebut agak lambat bagi yang mempunyai matlamat untuk meningkatkan modal pelaburan dengan banyak.

Jika anda berminat untuk membuat pelaburan unit amanah, anda boleh hubungi saya melalui aplikasi whatsapp di talian 0133088753. Saya akan beri khidmat rundingan cara bagaimana anda boleh membuat pelaburan dengan dana-dana pelaburan unit amanah yang terbaik.

Kenapa Anda Perlu Melabur Sekarang?


Mesti anda ingin tahu dan tertanya-tanya apakah faktor utama wujudnya persoalan diatas. Antara salah satu sebab utama kenapa duit simpanan kita perlu dilaburkan segera didalam instrumen atau produk kewangan tertentu sepertu pelaburan unit amanah adalah disebabkan oleh kadar inflasi negara kita yang sering meningkat setiap tahun yang didorong oleh pelbagai faktor ekonomi yang antaranya peningkatan kos sara hidup yang tinggi saban tahun. Walau tanpa pemerhatian atau analisa yang teliti pun kita sudah dapat melihat perbezaan kos-kos sesetengah barang yang sentiasa meningkat secara mendadak setiap tahun diikuti dengan sedikit sahaja kenaikan gaji kita setiap tahun. Antara contohnya seperti gambar rajah diatas yang menunjukkan perbezaan atau peningkatan harga kereta dan rumah sehingga enam ke tujuh kali ganda sejak tahun 1973 hinggan tahun 2015. Ini menunjukkan kuasa membeli kita semakin berkurangan dari tahun ke tahun. Jika dulu kita boleh mendapatkan barang keperluan dapur dengan bermodalkan wang sebanyak RM50 sehingga penuh 1 troli di sesebuah pasaraya, tetapi kini dengan berbekalkan wang kertas RM50, kita hanya mampu beli beberapa keperluan dapur utama sahaja.

Inflasi ini merupakan sesuatu bahana ekonomi yang tidak kelihatan, akan tetapi ia sangat merbahaya kerana ia secara senyap memakan nilai wang kita secara perlahan-lahan. Contohnya, nilai RM100k pada tahun 2017 ini tidak sama dengan nilai RM100k pada tahun 2018, ini kerana jika kadar inflasi negara kita pada tahun 2017 adalah sebanyak 3%, maka nilai wang tersebut pada tahun 2018 yang sebenarnya hanyalah RM97,000 sahaja.

Oleh itu, janganlah kita terus berlengah-lengah lagi, pelbagai instrumen perlaburan yang boleh anda ceburi seperti pelaburan Emas, Hartanah, Saham, Unit Amanah dan sebagainya. Setiap satu jenis instrumen perlaburan tersebut ada risikonya. Konsep perlaburan menurut Islam seperti yang telah diperbincangkan oleh para cendiakawan Fiqh adalah tiada jaminan yang diberikan keatas sesuatu perlaburan, boleh rujuk disini. Konsep sesuatu perlaburan pada asasnya adalah semakin tinggi risiko sesuatu instrumen perlaburan itu, maka semakin tinggilah pulangan perlaburan tersebut.

Jadi, keputusan ditangan anda untuk menentukan intrumen pelaburan mana yang terbaik. Jika anda berminat untuk membuat pelaburan saham unit amanah, saya boleh bantu anda untuk memilih dana yang terbaik untuk perancangan dan matlamat kewangan anda.

Friday, March 24, 2017

Struktur Unit Amanah

Struktur Unit Amanah terbahagi kepada beberapa komponen utama seperti yang dipaparkan didalam gambar rajah dibawah.






Fungsi Skim Unit Amanah

Pelabur
- Membuat pelaburan melalui Duit Simpanan, KWSP, Potongan Akaun Setiap Bulan, serta       bertanggungjawab diatas setiap bayaran yang dikenakan didalam setiap pelaburan.
- Pelabur juga akan mendapat pulangan pelaburan dari hasil pelaburannya tersebut.

Syarikat Pengurusan Unit Amanah
- Melaporkan kepada Pemegang Amanah berkenaan sesuatu Pelaburan Skim Unit Amanah
- Mempromosikan dan menyebarkan maklumat berkaitan Skim Unit Amanah
- Memberi perkhidmatan perundingan kepada Pelabur
- Mengagihkan pendapatan serta membuat kiraan harga seunit sesuatu dana
- Menyediakan perkhidmatan pembelian semula
- Memberi perkhidmatan informasi kepada Pelabur

Pemegang Amanah
- Menjaga aset Skim Unit Amanah pelabur
- Memastikan dana yang dilaburkan mengikut kehendak dan objektif pelabur
- Memantau operasi pelaburan
- Mengesahkan dan memantau kesemua transaksi kewangan
- Memungut semua pendapatan/dividen

DANA PATUH SYARIAH TERBAIK (PUBLIC MUTUAL)

Assalamua'laikum semua, lama saya tak berkongsikan informasi berkaitan unit amanah ni, so hari ni lain sikit perkongsian saya se...